Ashtanga yoga is een traditionele vorm van yoga waar op een vaste reeks van houdingen de aandacht naar binnen keert. Het is een beoefening die je zowel fysiek als mentaal krachtig en flexibel maakt.


Gebruik de focus (dristhi), de juiste aanspanning (bandhas) en een gecontroleerde ademhaling (uijaj). De beoefening maakt het lichaam sterk en flexibel, ontspant het zenuwstelsel en heeft een meditatieve werking op de geest.

Mijn beoefening – Wat zijn de mogelijkheden?

Mysore -style

In de traditionele “Mysore-style” methode leer je eerste serie op een eigen tempo onder individuele begeleiding van de docent. Deze vorm van yoga is bedoeld voor iedereen, van beginner tot gevorderd.

Traditioneel wordt Ashtanga zes dagen per week in de vroege ochtend beoefend. Je hebt hier de unieke mogelijkheid om de beoefening 1 tot 6 dagen in de week op te bouwen en te integreren in je dagelijks leven.

Asthanga Led

De Ashtanga Led is een groepsles waar op traditionele wijze in Sanskrit de juiste telling wordt aangegeven. Elke houding houd je 5 ademhalingen vast en via een Vinyasa (flow van houdingen) ga je door naar de volgende houding.

De lineage

Sri K Pattabhi Jois (1915–2009), begon zijn yoga studie bij Sri T. Krishnamacharya in 1927 toen hij twaalf was.

Krishnamacharya (1888–1989) was een van de grootste moderne yoga meesters met als meest bekende studenten Sri K Pattabhi Jois en B.K.S. Iyengar.

In 1948 opende Pattabhi Jois de eerste Ashtanga yoga school in Mysore, India. Hij gaf les in deze school tot het einde van zijn leven in 2009. Zijn werk wordt nu voortgezet door zijn kleinzoon, Sharath Rangaswamy, ‘lineage holder’ van de Ashtanga traditie.

Rustdagen

Binnen de Ashtanga traditie worden volle- en nieuwe maan als rustdagen gezien. Op rustdagen kan het lichaam herstellen en is er ruimte voor de verdieping van  ademhalingsoefeningen (pranayama)- en meditatie beoefening (dhyana). Op volle- en nieuwe maan zijn er GEEN ochtend Mysore lessen, de data van volle- en nieuwe maan staan onderaan het rooster aangegeven.
Dames hebben 2/3 extra rustdagen wanneer ze hun menstruatie hebben.


7 dagen per week

 

Bekijk het rooster